Resepi Laksa Utara Kuah Pekat

 

Hai Salam PKP semua, masih lagi dalam Fasa 1 di KL tak boleh la nak keluar jalan ke mana2 lagi,duk terperap jela dekat rumah. Apapun saya dah settle vaksin dua dos yer tak sabar nak pergi meronda nehhh..

Ok dah sebab tak ada apa nak buat weekend kita pun mula la rajin2 kan diri memasak,boleh je nak order delivery kan laju je sampai depan rumah,tapi saja la nak asah bakat memasak sebab dulu selain berangan nak jadi ahli kajibumi la,doktor gigi la sis nak jadi chef haha..dahla merapu nampak tak banyak masa sangat neh💁

Jom tengok resepi dan cara memasak laksa utara,yg ni versi laksa penang kot..ntahla saya pun tak tahu beza laksa utara kedah,penang atau perak tu. Resepi ni dikongsi oleh macamorg pastu sebab kadangtak rajin nak tulis resepi masa org cakap,last2 bercampur aduk semua dengan resepi org lainhaha. Tapi setakat ni bila sis buat laksa guna resepi ni ramai yang kata sedap,kuah pekat..terima kasih kpd yg pernah bagi resepi.

Bahan-bahan yg diperlukan:

1kg laksa
4-5 ekor saiz sedeharna Ikan kembung atau selayang (direbus dengan garam+gula melaka+ asam keping)
air rebusan ikan
2 ulas besar atau 5 ulas kecil bawang merah
2 ulas bawang putih
2 batang bunga kantan
sedikit bawang holland
segengam daun kesom
1 batang serai (ketuk)
cili giling atau cili kering(dikisar)
belacan
garam dan gula

Ikan yg telah direbus diasingkan dengan tulang dan kepala ikan, dan pastikan tulang dan air rebusan tu jgn dibuang sebab akan dimasukkan ke dalam kuah laksa. 

air rebusan ikan kalau dibuang neh tak ada la sebahagian nikmat sedap kuah laksa😆

buat dua bahagian ikan rebus ni

satu bahagian di kisar halus dan satu lagi biarkan isi dia ketul2

tulang pun ada function tau..kisar hancur tulang ikan ni termasuk kepala ikan 

make sure kena tapis dulu yer dan air dia kita simpan untuk masuk dalam kuah juga

lepas tapis tadi sisa2 tulang ni bolehla buang..

Ok next kisarkan pula bawang merah,bawang putih,bawang holland 


Lepas tu bunga kantan pula, bahagikan 2 bahagian juga dan satu bahagian dikisar hancur supaya kuah lagi sedap dan pekat.
bunga kantan harga kayangan huhu beli kat aeon je semua bahan


kisar halus satu batang bunga kantan lagi satu potong utk masuk dalam kuah

Dah siap kisar semua bahan iaitu ikan,bawang,bunga kantan,air tulang ikan bolehla start masak. Masukkan air rebusan ikan dan semua bahanyang telah dikisar tadi. Lepas tu masukkan serai yg diketuk sebatang pun dah cukup tujuan orang kata nak bagi hilang bau hanyir ikan. 


masukkan bunga kantan dan daun kesom

belacan secubit atau ikut selera. Belacan sis ni kiut sebab kawan dari Sabah yg bagi

masukkan asam keping kalau jenis besar letak 2 keping cukup dah sebab air rebusan ikan sebelum ni pun dah ada rasa masam 

jangan dilupa cili giling yang ni ikut tahap kepedasan masingsaya letak dlm 3 sudu jer

nampak tak kuah dah pekat😊

last sekali baru masukkan ikan ketul2 ni

Lepas semua bahan dah ada dalam periuk jangan lupa masukkan garam dan gula ikut citarasa masing2 Saya punya kuah ni memang tak masukkan ajinomoto atau sebarang perasa jadi kalau anda suka makan kuah yang ada ajinomoto dipersilakan tambah, nanti tak lalu makan pulakk kan😂.

Bahan2 untuk dimakan bersama laksa bolehla sediakan telur rebus,timun,cili api,bawang hiris dan daun salad.

masa ni salad dah habis dalam peti😅

Dan akhirnya siapla hidangan laksa utara kita, sekian terima kasih.







No comments:

Post a Comment