Ketam masak salted egg

 

Resepi seterusnya ketam masak telur masin. Kalau nak buat udang atau ayam pun guna resepi yang sama dan sgt ringkas sahaja bahan-bahan dia.

bahan-bahan:
Ketam/Udang/Ayam
telur masin
butter
bawang putih
cili api
daun kari
susu pekat 
 
cara membuatnya..
Salutkan ketam/udang dengan serbuk lada putih dan tepung jagung sikit. Kemudian goreng. Dah masak ketepikan dan sediakan bahan seterusnya.


Bahan utama iaitu telur masin tu ambil kuning telur sahaja,kalau nak campur sikit yg putih sebab tak nak membazir pun boleh. pastikan ia dihancurkan boleh ditumbuk atau cincang. 
Lepas tu boleh la masukkan butter dan mulakan tumis bawang putih seulas yg telah dicincang halus. 

masukkan semua bahan-bahan, cili api,daun kari dan telur masin.
                                       
kemudian bolehla masukkan sedikit garam dan sesudu susu pekat. kalau lebih suka kuah yg banyak bolehla tambah susu segar sikit. Tapi sis lebih suka yang tak banyak sangat kuah
Bila dah cukup rasa masin,manis pedas sikit-sikit,bolehla masukkan ketam/udang yg telah digoreng tadi dan siap!😋

Senang sangat neh resepi..selamat mencuba😄


No comments:

Post a Comment