Bibimbap homemade

 

Bila dah pkp berulang-ulang ni,macam2 la tekak rasa nak makan kan, jadi dengan masa yg banyak kat rumah yela work from home dah setahun lebih neh jadi kita try buat bibimbap. Sangat mudah cara buat seperti dibawah:

Bahan-bahan:
Nasi putih
Daging atau ayam 
Telur 
Timun
Cendawan
Carrot
Bayam
Taugeh (sis tak beli hari tu guna apa yg ada je)
Sos Gochujang


Untuk daging,perap sekejap dgn biji lada hitam (tumbuk),kicap manis  dan sos tiram lepas tu grill atas frying pan letak olive oil sikit.
 
Bahan2 sayuran pula boleh parut atau hiris nipis kemudian goreng juga sekejap dengan olive oil atau boleh di celur sekejap. Pastikan dimasak asing jangan dicampur semua bahan,belum masanya lagi untuk campur😁. Selepas bahan2 sayuran dimasak boleh letakkan minyak bijan sikit.

kalau tak letak pun tak apa ikut selera memasing.

Jangan dilupa goreng telur mata 
Ok untuk nasi pula ada yg letak minyak bijan sikit tapi sis letak minyak kelapa sebab tadi kat sayuran dah ada minyak bijan. letak sekadar nak bagi ada aroma wangi kat nasi.

minyak kelapa dara ngkoo..bukan nak promote, kalu suka blh letak apa2 brand pun 

Sos pula sis guna yang ni atau boleh cari yg sos bibimbap brand sama. Ada dijual kat family mart atau jaya grocer

Ok dah boleh susun Bibimbap kita dan kalau boleh guna mangkuk atau bekas bulat barula korea kan😎
mulakan dengan nasi, telur kat tengah2 dan kemudian daging,sos gochujang dan sayur di sekeliling bekas. Siap!

boleh tabur biji bijan (sis xdok minyak je adaaa😚)

So bila nak makan gaul kan semua yang ada dalam mangkuk tu..sekali tengok macam nasi goreng plk haha.. 
healthy food dan makanan bajet rendah kata orang haha

Untuk resepi sup bebola tenggiri boleh click Click here.






No comments:

Post a Comment