Resepi Sup Bebola Ikan tenggiri

 

Memandangkan sis mengutamakan untuk memasak makanan yg sihat jadi kat sini nak share satu menu yg menjadi salah satu makanan favourite,iaitu sup bebola ikan tenggiri. Sangat senang nak masak sup ni,boleh tengok bahan dan cara2 memasaknya di bawah.

Bahan-bahan:
Ikan tenggiri (1-2keping)
Bawang putih
Serbuk lada putih
Minyak bijan
Kiub ayam
Garam
Tepung jagung
Sayur bayam
Mee kering (terpulang nak guna mee jenis mana)

Ok cara nak membuat bebola ikan semestinya kena ada ikan😆.Asingkan isi dari tulang dia lepas tu tumbuk je guna lesung,kalau nak blend pun boleh asalkan isi ikan hancur dan senang nak jadikan bebola.
Kenapa ikan tenggiri? sebab sis suka makan ikan2 kayangan mcm ni haha😝..terpulangla korg nak buat bebola ikan ape pun yang penting kena rajin asingkan tulang..haa mesti duk pikir ikan tenggiri ni jugakla jawab die paling mudah nk asingkan tulang kan..

ini dia rupa isi ikan yg dah ditumbuk atau blend.
lepas dah blend isi ikan tadi boleh la masukkan sedikit bawang putih(seulas kecik atau half je). Kalau tak nak letak dalam isi ikan ni pun ok jer. Kemudian masukkan garam dan serbuk lada putih.

nampak bawang putih versi pemalas ketul2 tu haha
Last sekali untuk bebola ikan ni letak tepung jagung sikit, jangan banyak sangat nanti bebola jadi keras,
pandaiagak kalo 2 kpg ikan tu dalam half sudu besar. Itu je, senang kan?

tak apa melekat tu biasa,kalau susah nak bulatkan guna sudu je
Ok next step didihkan air untuk buat sup. Masukkan isi ikan yg dah sebati tadi sikit2 dan bulatkan,kalau tak berapa nak bulat tu biasa nama pun homemade kan😁. biarkan beberapa ketika sehingga bebola tu masak kemudian masukkan secubit kiub ayam dan garam (ajinomoto sis tak masukkan memandangkan kiub ayam tu pun dah mengandungi perasa). masukkan pula serbuk lada putih ke dalam kuah sup.

serbuk lada putih dan garam secukup rasa.
Last sekali,bila sup semua dah sedap dan siap barula masukkan sayur bayam (guna baby spinach) kira 1 minit terus toskan sayur bayam dan asingkan supaya zat sayur tu tak hilang😁. Letak minyak bijan sikit dan siapla sup bebola ikan tenggiri!.

sis suka makan baby bayam macam ni 
Sebelum dihidang boleh celur mee kejap dan nanti nak makan boleh masukkan ke dalam mangkuk sup. Kalau nak makan dengan bihun ke kuetiaw pun boleh. Dan jangan lupa juga sediakan minyak bawang putih (goreng bawang putih yg di cincang halus).

contoh sayur dan mee yang dah siap dicelur

bawang putih yg digoreng kekuningan

boleh buat cili kicap ni juga untuk yang suka makan pedas.
Masukkan dalam satu mangkuk dan siap untuk dimakan!
masa pic celur tadi mee bentuk lain,dah hidang bentuk lain pulak..biasa la magic sekali sekala😂.

untuk resepi homemade bibimbap boleh click Bibimbap

No comments:

Post a Comment